Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezinárodní setkání majitelů italských automobilů Bartošovice 7. – 9. května 2010

20. 5. 2010
Mezinárodní setkání
majitelů italských automobilů
 
Bartošovice 7. – 9. května 2010
 
Jiřina a Jaromír Poláškovi
  
 
 
Páteční ráno – 7. května 2010 – začíná nám další „Mezinárodního setkání majitelů italských automobilů – Incontro internazionale dei proprietari delle automobili italiane“. Minulý a tento týden byly ve znamení blížícího se srazu – poslední kolo propagace, rozvážení letáčků a reklam, spoty do rozhlasu a další. Od pátku minulého týdne rozvážím po Frýdecko-Místecku a Novojičínsku plakáty, které dávám na obecní vývěsky – naposledy v Bartošovicích. Před zámek v Bartošovicích přijíždím krátce po 11. hodině – prozatím nikde nikdo.

Obrazek

 
Na zámku se už včera ubytoval pan Richard Navara se svým synem, který přijel Fiatem 128.

Obrazek

Teď se mně ptá po nějaké zajímavé trase výletu a tak ho posílám do Kopřivnice a Štramberku.
 Teprve kolem 14. hodiny přijíždí Mirek Jucha se svým Fiatem 850 Special, zatím bez rodinných příslušníků – ti jedou v dalších vozech – Fiatu 500 a Fiatu Punto.
 
Mirkův Fiat je opravdový „krasavec“ v původním stavu, za čtyřicet let má najeto neuvěřitelných 25 237 km.

Obrazek

Obrazek

 
Jdeme převzít klíče od pokojů, za poslední rok bartošovický zámek prošel velkými změnami – vybavení pokojů je zcela nové a na úrovni – takto vypadají třílůžkové a dvoulůžkové pokoje.

Obrazek

Obrazek

 
V 15.31 hod. přijíždějí kolegové ze Slovenska se svým žlutým Fiatem 128 SC.

Obrazek

Obrazek

 
Krátce po 16. hodině vyjíždíme Mirkovým „speciálem“ do sousední vesnice Sedlnice. Když jsem tam dopoledne dával tabuli s reklamou na sraz, přišel ke mně starší pán a nabídl hromádku dílů na Fiata 125 P, který mu několik desetiletí stával v garáži.

Obrazek

Obrazek

 
Do Bartošovic se vracíme za hodinu (přesně v 16.58 hod.), parkovací plocha před zámkem je stále prázdná – prozatím žádní další účastníci nedorazili. Že by se stala nějaká chyba – nejedou náhodou omylem do Bartošovic v Orlických horách?
 
Konečně! V 17.51 hod. před zámek přijíždí Fiat Abarth 695 SS. Motor temně zaburácí a utichne. V autě sedí Antonio Zamunaro a netváří se zrovna vesele. Vypadá to na vážnou závadu, z převodovky se při řazení ozývá rachot, některé rychlosti nejdou zařadit vůbec. Zpátečka také nejde. No nazdar! Sehnat náhradní díly na porouchaného Abartha, to vypadá na neřešitelný problém.

Obrazek

Obrazek

 
Antonio tvrdí, že to budou vidličky v převodovce. Rychle hledáme v okolí nějakou dílnu s patřičným vybavením. Jednu takovou nacházíme i v Bartošovicích, žel nemá zvedák, na který by šlo posadit Abartha. Nakonec Mirek s Antoniem odjíždějí do Nového Jičína k panu Hanákovi. Nakonec jenom bylo potřeba přihnout silentblok na řadicím táhle.
 
Krátce před 19. hodinou přijíždí na vozíku další krásný Fiat 850 Special, se kterým zítra na trať vyrazí Petra Janečková.

Obrazek

 
Začíná se stmívat, loučím se s Fiaťáky, sedám do Malucha a jedu domů do Frýdku. Čeká mě ještě řada neodkladných povinností.
 
V sobotu ráno vstáváme již krátce po šesté hodině. Než nabalíme auto, chvilku nám to zabere. Vyrážíme kolem sedmé, ještě na výpadovce z Frýdku-Místku zajíždíme k pumpě Benziny a tankujeme celých 8 litrů Naturalu do plné nádrže. Ještě před osmou přijíždíme do Bartošovic – kde jsou všichni? Stojí zde celých 9 Fiatů a to jsme už měli odjíždět na náměstí v Bílovci.

Obrazek

 
Přijíždí předseda Fiat klubu Ostrava Milan Chudej se svou zbrusu novou „X jedna devítkou“. Náladu má zjevně dobrou.

Obrazek

 
Počasí zatím nic moc – je pod mrakem, lehce zamlženo, prozatím je dost chladno. V 8.10 hod. konečně sedáme do auta a jedeme přes Studénku a Bravantice do Bílovce. Ostatní se rozjíždějí za námi.
 
Cesta nám trvala více jak půl hodiny, parkujeme kousek před bíloveckou radnicí. Jsme překvapeni, oproti předchozím rokům městská policie neuzavřela část parkoviště, které máme mít k dispozici. Zároveň bude potíž nachystat jízdu zručnosti, dokud po náměstí jezdí auta.

Obrazek

 
Fiaty pomalu přibývají, prozatím to s počtem účastníků vypadá nic moc.

Obrazek

 
Hurá, konečně přijíždí další Maluch, alespoň nezůstaneme osamoceni. Nakonec se s ním v soutěži nepotkáme.

Obrazek

 
Předseda klub Milan Chudej spolu s hlavním organizátorem Mirkem Juchou řeší, co bude dál. Konečně se daří uzavřít provoz na polovině bíloveckého náměstí. Registrace stejně jako v minulosti probíhá na chodbě městského úřadu.

Obrazek

 
Zaparkovaný Fiat 127 „Hornet 2“ Zbyňka Palkovského z „Fiat 127 Fan Clubu“.

Obrazek

 
Geza Mozner letos nepřijel „pětistovkou“ jako obvykle. Vystřídal ji Maluchem, na kterém jsou vidět stovky kilometrů, které musel ujet z Maďarska až do Bartošovic. Smějeme se nálepce na zadním čele, která deklaruje maximální rychlost 126 km/h.

Obrazek

 
Obdivujeme krásně opravený Fiat 850 Sport Coupé, se kterým přijel Tomáš Strýček.

Obrazek

 
O kousek dál stojí dva krásné Fiaty Coupé – jeden rudý a druhý černý.

Obrazek

 
Tak už je to jisté, žádná další auta nepřijedou, letos máme zhruba 40 posádek a na trať jich vyjede kolem 30 (co ještě nevíme, v závěrečné klasifikaci jich bude jenom 20).

Obrazek

 
Krátké zamávání a musíme dál. V 9.45 hod. sedáme do auta a tak jako loni zase neuvidíme start výletní sportovní jízdy, ani jízdu zručnosti.

Obrazek

 
Krátce zastavujeme ve Staré Vsi u Bílovce, kde skládáme reklamy sponzorů a pak už pokračujeme přes Slatinu, Výškovice a Hlubočec do Pusté Polomi.

Obrazek

 
Cestou na chvíli zastavujeme, abychom se pokochali krásnou krajinou, a také necháváme krátce vydechnout našeho Malucha. Po chvíli pokračujeme a potkáváme plno veteránů – když jedeme přes Hlubočec, mávají na nás organizátoři kousek za hřbitovem, ať se připojíme k jejich srazu. Máváme z auta italskou vlajkou a jedeme dál.

Obrazek

 
Parkujeme před hasičskou zbrojnicí v Pusté Polomi – Fiaťákům budeme dávat písemný test a místní hasiči mají na starost soutěž s ruční stříkačkou. Vypadá to slibně, bude to dobrá zábava – naplnění stříkačky, běh se stříkačkou na metu a sražení Pet lahve proudem vody.

Obrazek

 
Sedíme a čekáme, žádné auto prozatím nepřijíždí – že by se někde cestou stala nějaká nehoda? Vedle sebe máme reklamu firem Promos a King Tony. To ještě netušíme, že navečer v tombole vyhrajeme jednu z hlavních cen – profesionální sadu nářadí od firmy King Tony.

Obrazek

 
Mezitím se kolem nás prohání a také zastavuje bezpočet historických motocyklů a automobilů – dovídáme se, že kromě nás souběžně po skoro stejné trase běží další dvě veteránské soutěže.

Obrazek

 
Také ze směru od Hrabyně každou chvíli kolem nás projede nějaký pěkný veterán, jako tato Tatra.

Obrazek

 
Konečně! Přijíždí první Fiat, proti původnímu plánu o jeden a půl hodiny později.

Obrazek

 
Za chvíli se malé parkoviště před hasičskou zbrojnicí zcela zaplnilo parkujícími Fiaty.

Obrazek

 
Při požárním útoku na cíl každá posádka volí poněkud odlišnou strategii. O veselé nehody není nouze. Všichni se dobře bavíme.

Obrazek

 
Zato testy dávají všem zabrat. Ve výhodě jsou početnější rodinné posádky – víc hlav, víc rozumu nebo více správných možností? Tak budeme hlasovat, která odpověď je správná…

Obrazek

 
Trošku nám vypukl zmatek – mísí se nám přijíždějící auta s odjíždějícími a mezitím pobíhají soutěžící. Chvílemi musíme do vozovky a regulujeme provoz. Vadí také, že je parkoviště na levé straně cesty a při vyjíždění je potřeba vycouvat do protisměru.

Obrazek

 
Odjíždí další Fiat – žlutá“ šestistovka“. Auto už nám mizí z dohledu, ale příjemný trylek z výfuku se ještě chvíli odráží od okolních budov.

Obrazek

 
Další obrázky nepotřebují komentář – kolik ladnosti a elegance se snoubí v pohybech soutěžících posádek! Fiaťáci se nedávají zahanbit a hasí a hasí s přehledem a rozvahou. Starosta Sboru dobrovolných hasičů v Pusté Polomi málem začíná s náborem nových členů do sboru…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 
Pavel Benčík s Fiatem 850 má smůlu, nejprve rychleji najel na obrubník a přední kolo v rejdu šlo nadoraz. Cestou sebou bohužel vzalo lem blatníku. A teď spolu s rodinnými příslušníky louská zapeklité testové otázky. Vedle něj stojí poradci – Antonio Zamunari a Geza Mozner. Řeší společně stejný problém.

Obrazek

 
Právě přijela poslední usměvavá posádka s Fiatem 131 S Mirafiori. Stále krásné auto, v původním trošku zanedbaném stavu, podle „brusného“ laku nejspíše stojí na ulici. Dalo by se zachránit… Také tato posádka se v závěrečné klasifikaci nakonec neobjeví.

Obrazek

 
Při posledním požárním útoku voda netekla a netekla. A jak by také mohla, když příliš agilní soutěžící strhli těsnící gumový prstenec z pístu! Počítáme posádky, které prošly soutěží, a jedna nám chybí. Stejně jako loni nám zabloudil Mirek Trávníček s Fiatem 500. Čekáme na něj ještě dalších 40 minut a pak nasedáme do auta a jedeme nazpět do Bartošovic.
 
Blíží se pořádná bouřka. Je dusno k zalknutí, obloha potemněla a najednou se zvedá vítr. V rychlosti stačíme jenom zavřít střešní okno a boční okýnka a už se s oblohy řítí vodní spousty. Chytlo nás to v serpentinách před Výškovicemi, chvílemi jedeme jenom krokem. Za sebou necháváme posádku Mirafiori.

Obrazek

 
Také v Bartošovicích obloha nevěstí nic dobrého, kupodivu za chvíli se mraky rozejdou. Zastavujeme na chvíli před zámkem, pak jedeme k pizzerii na okraji Bartošovic. Podle Mirkových pokynů chystáme na kupky ceny do tomboly. Mezitím si objednáváme k obědu pizzu. Byla moc dobrá!

Obrazek

 
Do 19 hodin, kdy má začít vyhodnocení soutěže, máme ještě hodinu čas a tak se vracíme do Bartošovic a jdeme na procházku – takto to vypadá u jednoho z bartošovických mlýnů na břehu Odry.

Obrazek

 
Vracíme se k pizzerii, při velikosti našeho auta snadno najdeme nějaké volné místečko. Řady Fiatů poněkud prořídly, kromě nás je zaparkováno ještě dalších 18 aut.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 
Pizzerie je přeplněná, ve velkém sále i v prostorné verandě se mačkají lidé, někteří stojí, část lidí ještě dojídá, další si objednávají pití. Teprve v 19.35 hod. začíná vyhodnocení soutěže a předávání cen, následuje tradiční tombola. Máme štěstí, zakoupili jsme si 15 lístků a vyhráváme. Máme radost z mnoha cen, které jsme vyhráli – různé publikace, tričko Alfa Romeo, přípravek na mytí motoru a jednu z hlavních cen – sadu montážních klíčů od firmy King Tony, vyřezaných vodním paprskem ze speciální houževnaté oceli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 
Mezitím se zcela setmělo… Čeká nás ještě cesta domů, kde nás už toužebně vyhlíží našich šest kočičích kamarádů. Letošní sraz byl sice menší než obvykle, ale měli jsme z něj dobrý pocit – vše probíhalo v klidu, v pohodě, skoro na rodinné úrovni. Na shledanou v Bartošovicích a ve Frýdku-Místku v roce 2011!

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář